2012. március 23., péntek

Anyatejes szappan

Ha valakinek született már valaha gyereke, akkor az tudja, hogy az első hetekben, hónapokban szinte minden gondolata a kisbabája körül forog. Elárulom, hogy így van ez a 6. gyerkőcnél is. :-)

Egy kedves barátnőm ötlete volt, hogy talán lehetne anyatejből is szappant főzni, a kecsketejes szappanok analógiájára. Először, lévén mindketten szoptatási tanácsadók vagyunk, kicsit megijedtünk az ötlettől. Ugyanis nincs jobb helye az anyatejnek a kisbaba pocakjánál, illetve egy tejtesó pocakja is érdemesebb hely e becses kincsnek, mint mondjuk a szappan. Mégis előfordul, amikor akad egy kevés többlet, amit mondjunk nincs időnk, energiánk steril módon lefejni, tárolni (mert mondjuk 5 másik gyerkőcöt kell ellátnunk a kis újszülött mellett :-)). Nos ilyenkor még mindig jobb egy kisebb adag szappant készíteni kimondottan a kisbabának, mint a lefolyóba önteni a tejecskét!

Így születtek meg ezek a csodaszép szappanok, Félixnek és csakis Neki címezve :-)))


A recept a következő:

300 g olívaolaj
80g kókuszolaj
20 g sheavaj (extraolajként)
128g fagyasztott anyatej
55 g lúg

Teljesen natúr egyébként, mert úgy éreztem, hogy Félix illatát nem érdemes semmivel sem elnyomni, hiszen olyan jó! :-)

Kivételkor rendkívül puhák voltak a szappanok, de gyönyörűen kijöttek a formából, így nem aggódom, hogy 4 hét múlva használhatóak lesznek-e vagy sem.

Na, mit szóltok hozzá??? :-)))



Update 2012.04.21.: Az, hogy használható, nem illik rá. Szupercsúcs!!! Legszívesebben magam is ezt használnám! :-) Kicsit ugyan bebarnultak, de nem csúnyán, így is gyönyörűek!
Ez egy elég rossz minőségű fotó róla, de legalább látszik, hogy milyen színű lett az ici-pici maradék natúr sheavajashoz és a levendulás szappanhoz képest.




1 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm kedves Fodor Menta! Kérhetek bővebben segítséget az elkészítéshez? Köszönöm előre is ☺️

    VálaszTörlés